<strong>E</strong>COMMERCE

KINNITAN, ET OLEN VÄHEMALT 18-AASTANE

Kuldpruunid kanged on alkoholimaailma „aeglased“

Olemegi jõudnud uude hooaega. Vihm krabistab akna taga, lehed sahisevad jalge all, kaminad praksuvad ning ahjus podiseb pada. Tuleb võtta aega, et sellest kõigest rõõmu tunda, sest nagunii on varsti liiga kuum suvi. Konjak, kalvados, brändi, viski, tume rumm – need on alkoholimaailma „aeglased“ ehk nende valmimine võtab tihtipeale aastaid või aastakümneid.

Konjak - alkoholimaailma „aeglane“

PRANTSUSMAA KULDNE KONJAK

Konjakit saab toota (õigemini luua) ainult Prantsusmaa edelanurgas Cognac’i maakonnas.
Ja mis need tähised pudelite etikettidel tähendasidki, seda kõike on väga lihtne meelde jätta: V.S. – 2 aastat tammevaadis, V.S.O.P. – 4 aastat ja X.O. – uute reeglite järgi miinimum 10 aastat vaadis.
V.S.O.P. ilus stiilinäide on Reviseur Single Estate konjak. Reviseur V.S.O.P. on siidiselt vanilline, kergelt röstine, õrnalt vürtsikas.
Kellel peened külalised saabumas, siis samal tootjal on ka XO. Täpsemalt Reviseur Single Estate XO Platinum. See XO on elegantselt aromaatne, väga maitserikas ning väärikalt intensiivne.

Konjak on tavaliselt klaasis puhtalt

Konjak on tavaliselt klaasis puhtalt

Konjak on tavaliselt klaasis puhtalt, aga viimase kümne aasta jooksul on kokteilimeistrid neist ka julgemini kokteile looma hakanud. Vaata näiteks kuulsa klassiku Sidecar valmistamise retsepti siit.

BRÄNDID JA KALVADOS

Hea brändi ei jää tänapäeval konjakile liiga palju alla. Loomulikult, konjak on konjak, aga hea brändi on samal ajal hea brändi.
Üks põnev tegelane on aga kalvados. Õuna- ja/või pirnibrändi Prantsusmaa loodenurgast Normandiast. Kalvadosi toodetakse üle kahesajast erinevast õunasordist ning pole üldse harv, kui ühte pudelisse saavad kokku mitme erineva sordi õunad.
Toome esile meie valikust Chateau du Breuil Fine Calvados. Kaks aastat tammevaadis ja väga kvaliteetne tootja on lihvinud selle medalitega auhinnatud kalvadose sametiselt ja puuviljaselt värskeks.

Kalvados on üks põnev tegelane

Kalvados on põnev tegelane

KULDNE, TUME JA VÜRTSITATUD RUMM

Rummid saab suures pildis jagada kolmeks ja pooleks. Valged, kuldsed ning tumedad. Pooliku kategooria saavad vürtsitatud rummid.

Kes siis Captain Morgan Spice’i ei tea? Kuldsed rummid küpsevad vanas tammevaadis, kus varem hoitud ameeriklaste burbooni, neile lisatakse ka suhkrukaramelli.

Tumedat rummi hoitakse neli aastat söestatud tammevaadis, neil on küllaga iseloomu ehk palju head maitset ning aroomi. Vürtsitatud rummid on kuldsed või valged rummid, mis saavad oma iseloomuliku maitse ning lõhna – üllatus, üllatus – vürtsidest ja karamellist.

Tumedast rummist tutvustaks midagi hoopis teistsugust. Soome rumm. Ö Dark Rum. Tasakaalus maitses on vürtsi, vanilli ning toffee magusust. Kariibidelt pärit suhkruroo melassist destilleeritakse Ahvenamaal rumm, mis laagerdub edasi Soome tammest valmistatud vaatides.

Tumedas rummis on iseloomu ehk palju head maitset ning aroomi

Tumedas rummis on iseloomu ehk palju head maitset ning aroomi

VISKI

Viski tahab aastaid tammevaadis puhata ja vaikselt rahus oma iseloomu kasvatada.
Tehakse viskit tervaviljast, peamiselt odrast, aga ka maisist, nisust ning rukkist.
Šotlaste scotch või single malt, Ameerika Bourbon, Tennessee, Rye ning Corn, iirlaste Irish ning jaapanlaste viski. Lühidalt on võimatu viskikategooriat üldistada, aga algaja viskihuviline võiks vaadata Ameerika burboonide poole (magusamad ning karamellised) ning edasijõudnud kõikjale mujale. Bulleit Bourbon on vist küll iga viski- ja kokteilihuvilise kodubaaris olemas. Kuus aastat vaadis, segu maisist ja rukkist – tulemuseks pehme karamelline siidjas burboon.

Ja lõpetuseks midagi hoopis teistsugust. Kanada viski Pike Creek 10YO. Jah, ka Kanada on Ameerika kõrval suur viskimaa. Pike Creek on lebanud kaua rummivaadis. Tulemuseks täidlane ja ümar, kuivatatud puuviljade ning vanilli maitsega viski.

Hea viski puhkab aastaid tammevaadis ja kasvatab vaikselt oma iseloomu

Hea viski puhkab aastaid tammevaadis ja kasvatab vaikselt oma iseloomu

Ilusat sügist kõikidele ning põnevaid maitseid!

Kuldpruunid kanged