Proseccol on kõik olemas. Kindel geograafiline päritolu, pikad traditsioonid, suurepärane maitse, pigem taskukohane hind ning palju-palju itaalialikku kirge. Ja üha kasvav austajaskond.
Prosecco geograafia ja viinamari
Prosecco on Itaalia valge vahuvein, mida toodetakse Itaalia kirdeosas, Veneto ja Friuli-Venezia Giulia piirkondades. See jääb kaardil Dolomiitide ja Aadria mere vahele ehk mereline kliima soodsate niiskete tuultega. Proseccot toodetakse Glera nimelisest viinamarjast. Ainult ülalnimetatud piirkondades valmistatud vahuveini võib nimetada Proseccoks.
Proseccot toodetakse Glera viinamarjast
Mahepõllumajanduslik lähenemine on kenasti kohale jõudnud ka prosecco „kasvatamise“ protsessi. Näiteks on meie valikus suurepärane orgaaniline Novapalma Prosecco Organic. Värske, kerge, õrnalt puuviljane ja parajalt melonit. Ja kauba peale imekaunis etikett.
Prosecco valmistamine ja rosé
Prosecco valmistamise meetodit nimetatakse Charmat’ meetodiks (häälda „šarmaa“), šampanja valmistamise nimi on traditsiooniline šampanja meetod, kus teine kääritamine toimub pudelis, Prosecco teine toimub roostevabades tünnides. Roostevabas tünnis pole midagi halba, saab rohkem ja kiiremini.
Värske lehekülg proseccomaailmas – Rosé Prosecco
Täiesti uue värske lehekülje saame proseccomaailmas pöörata rosé proseccoga. Glera on valge mari, siis kasutatakse veini valmistamisel veidi Pinot Noir punast marja. Rosé prosecco on meie valikus nüüd esindatud, võiks öelda üsna rohkesti. Näiteks Brilla Prosecco Rosato – värske ja kerge nagu prosecco ikka, aga kergete maasika ja vaarika nootidega. No mis saaks parem olla? Või San Martino Prosecco Rosé – värsked puuviljad, maasikad ja ka õun. Ja pidage ikka meeles, vahuveini puhul on eriti oluline jook enne serveerimist külmaks saada.
Prosecco ja toit
Nagu oleme korduvalt oma kirjutistes märkinud, kindla piirkonna vein sobib alati kokku piirkonna köögipoolega. Kõik mis lähedal – pudelisse ja taldrikule ja lauale. Aeg on selle paika lihvinud. Prosecco sobib imehästi suupistetega: vinnutatud vorstid ja singid, pisikesed kanapeed, lahtised pirukad, pehmed juustud, õliga sai, küpsed tomatid. Kogu selle headusega sobib imehästi I Castelli Romeo & Giulietta Prosecco.
Ühesõnaga – see kõik on kokkuvõtvalt hoole ja armastusega tehtud seltskondlik peotoit. Sõpradega koos maitsebki ju elu paremini. Itaallased teavad.
Prosecco sobib imehästi suupistetega