Miks peetakse šampanjat justkui ainuvalitsejaks vahuveinide riiulis?
Mis teeb šampanja nii eriliseks?
Siin on 5 punkti, mis šampanjat troonil hoiab ja ka samal ajal troonil kõikuma paneb.
Lugege aga julgelt edasi!
Jah, sellist pinnast ja kliimat on raske leida nagu Champagne’s. Pluss aastasadu peenlihvitud viinamarjade kasvatamise traditsioon.
Samal ajal ega muu maailm ei maga. Vahuveini peen kunst on selge nii itaallastel Franciacorta kui ka näiteks lõuna-aafriklastel Méthode Cap Classic näitel. Viimane on siis üldjoontes sama valmistamise meetod, mis šampanjalgi.
Šampanjapudelite rivi Prantsusmaal
Hinnatud šampanjamaja Piot Sévillano on väike perekondlik maja. Piot Sévillano Provocante Brut on 100% Pinot Meunier, kergelt tsitruseline ning puuviljane, väga elegantse peene mulliga. Sobib kenasti austrite, mereandide ja ka puuviljadega.
Käsitsi korjatud viinamarjad on alles kõige algus. Lisaks korjele sorteeritakse marjad käsitsi. Et ikka ainult kõige kaunimad marjad saaksid pudelisse püütud. Loomulikult lõigatakse viinapuusidki käsitsi. Šampanja loomisega käib kaasas suur entusiasm ja täppis-tunnetus. Oleme veendunud, et suurepärase vahuveini tootmisega üle maailma käib kaasas samasugune õhinapõhisus.
Šampanjade viinamarjad korjatakse käsitsi
Vollereaux’ šampanjamaja looming on just selline suure südamega enamasti käsitsi loodud mullimeri. Vollereaux’ Rosé sobib muuseas imeliselt sealihaga.
Loomulikult. Prantslastel on olnud aega seda veini turundada aastasadu. Pole ime, et eriliste sündmuste tähistamiseks avatakse just pudel šampanjat. Selle nimel on prantslased teinud tööd.
Aga teised riigid on neil kohe kannul. Võibolla avame 50 aasta pärast vana aasta viimasel päeval hoopis pudeli Hiina vahuveini? Elame, näeme.
Erilisi sündmusi tähistatakse just šampanjaga
Ei ole vist kuulsamat šampanjat kui Dom Pérignon, tema avatakse tihti siis, kui on tähistada miskit suurt.
Näiteks uut aastat või uut … päeva.
Ja me ei räägi siin šampanjapudeli avamisest mõõgaga (selle tegevuse nimi on muidu sabraaž). Me räägime tavalisest pudeli lahti korkimisest. Šampanja seltskonda saabumine tekitab elevust. Teistel vahuveinidel sellist dramaatilise saabumise võimekust veel ei ole.
Lisaks kaunitele ja väärikatele pudelitele on šampanjal tihtipeale ka väga kaunis karp. Ideaalne kingituseks, sest põhimõtteliselt on kink ju juba pakitud. Siin üks suurepärane stiilse karbi näide Piot Sévillano majalt.
Šampanja loomisel on suur trend selles suunas, et maapind ja kliima peaksid ise joogile suurema osa maitsest andma. Ehk inimene sekkub võimalikult vähe ja laseb piirkonnal rääkida. Näiteks on suurt populaarsust kasvatamas zéro dosage või non-dosé ehk šampanjad, millele ei ole lisatud suhkruid. Loomulikult üritatakse ka viinapuu taimi kaitsta looduslike ja biodünaamiliste võtetega.
Hea näide kuivast šampanjast on Laurent Lequart Reserve Brut. Siia on lisatud veidi lisasuhkruid, aga tulemus on sellegipoolest tasakaalus, elegantne ning puhas.
Suures pildis pole vahet, mis on klaasi sees, kõige olulisemad on need, kes hoiavad klaase. Mõnus vestlus, unistamine ja tähenduslikud pilgud käivad kaasas kõigi nende kolme miljoni mulliga, mida tootjad on ühte šampanja pudelisse püüdnud.