<strong>E</strong>COMMERCE

KINNITAN, ET OLEN VÄHEMALT 18-AASTANE

Veinimaailma head tummised punased

Punaste veiniriiuli eest võib mõnikord silme ees veidi kirjuks võtta. Valik on suur, etiketid kaunimad kui kunagi varem ning oma lemmik veinimaa teadmisest ainult ei piisa. Peame vaatama ka viinamarju.
Anname siinkohal kindla peale soovitused talvisteks tummisteks punasteks. See kõik on siin väga üldistatud ja lihtsustatud, sest täidlastest punastest peaks tegelikult suure paksu raamatu kirjutama. Meie aga teeme valiku lihtsaks.

TÄIDLANE PUNANE CABERNET SAUVIGNON

Cabernet Sauvignon on täidlaste punaste veinide „kuninganna“ viinamari.
Cabernet Sauvignon – tanniinine, mustasõstrane, vürtsine ning mõnikord ka seedrine ja moosine.
Siin kehtib vana reegel, et mida kuumem kliima, seda pehmem ja „moosisem“ vein tuleb. Kuumas kliimas annab Cabernet Sauvignon veinile ka šokolaadiseid nüansse.

Meie valikus on hea näide tummisest Cabernet Sauvignonist Lõuna-Aafrikast pärit Running Duck Cabernet Sauvignon. See on ka orgaanilise veini märgisega, järgib õigase kaubanduse põhimõtteid (Fair Trade) ning vaadates etiketti jääb kenasti meelde. Kes siis jooksvat parti ei mäleta.
Aroomist võib leida küpseid marju, vürtse, piprasust, piparmünti ja vanilli. Maitses on tunda tumedaid marju. Järelmaitse on pikk, hea happesuse ja küpsete tanniinidega. Vein on väga heas heas tasakaalus.

Cabernet Sauvignon – täidlane punane

Cabernet Sauvignon – täidlane punane

REIS AUSTRAALIASSE EHK SHIRAZ

Shiraz (kohtab ka Syrah) on mõnus pehme ja ümar punane, eriti kui tema kodumaaks on Austraalia. Shiraz oli üks esimesi viinamarjasorte, mis Austraaliasse toodi ja kuni tänase päevani on ta kindlasti ka kõige „edukam“ Austraalia mari. Üle Austraalia on palju veiniaedu, kus need viinapuud on üle 100 aasta vanad. Mida vanemad on viinapuud, seda rohkem suudab taim maapõuest kogu seda ilu viinamarja transportida. Shiraz kasvab pea kõigis veinipiirkondades üle Austraalia.

Mõnus ümar näide Shirazist CityAlko valikus on Crystal Bay Shiraz Lõuna-Austraaliast. Pehmed ja marjalised tanniinid on meeldivalt magusapoolse nüansiga, see teeb veini kergesti nauditavaks ning pokaalikese kõrvale pole tingimata õhtusööki vajagi. Crystal Bay kergelt vürtsikas järelmaitse on kvaliteetveinile omaselt pikk. Ja see tumedate kirsside aroom.

Kergesti nauditav Shiraz

Kergesti nauditav Shiraz

PUNANE KULD ITAALIAST EHK AMARONE JA RIPASSO

Amarone ja Ripasso on Amarone ja Ripasso. Punase veini sõbrad juba kõik noogutavad. Valpolicella, Venetos. Amarone ja Ripasso teeb eriliseks appassimento meetod, mis tähendab veidi üldistades bambusest valmistatud restidel viinamarjade kuivatamist. Selle tulemusena tõuseb magusasisaldus.
Amarone ja Ripasso veinide viinamarjadeks on Corvina, Corvinone ja Rondinella.

Vaatame lähemalt üht Ripassot. Villa Annaberta Valpolicella Ripasso Superiore on maitselt küps ja ümar, veidi rosinaid ja täidlasi punaseid marju. Kuna karakterit on veinil palju, siis toiduga paaritamisel peab seda arvestama. Ikka ahjuliha, grill ja muud lihased road. Kõvad juustud on Ripasso sõbrad juustumaailmast.

Amarone. Bolla Amarone Della Valpolicella Classico. Bolla on üks väga kvaliteetne tooja ja ka pika Amarone ajalooga. Võiks öelda lausa ajalooline Amarone maja, mis tänase päevani kenasti tegutsemas. Bolla Amarone Della Valpolicella Classico on intensiivse rubiinpunase värvusega, mitmekihilise kirsise ning ploomise  maitsega. Sobib ulukitega, grillitud lambaga ning ka näiteks kergelt vürtsiste ribidega.

Head isu ning kaminad praksuma!

Punane kuld Itaaliast

Punane kuld Itaaliast